Stichting Komrij Winterswijk stelt zich ten doel het literaire erfgoed van de dichter Gerrit Komrij levend te houden in een zo breed mogelijke kring. De stichting tracht haar doel te bereiken door het organiseren dan wel bevorderen van evenementen, waaronder de jaarlijkse Komrijweek, lezingen en tentoonstellingen.

De bijdrage van Gerrit Komrij (1944-2012) aan de Nederlandstalige literatuur verdient het om in ere te worden gehouden. De omvang en de veelzijdigheid van die bijdrage worden het best geïllustreerd door de vele functies die Gerrit Komrij in het Nederlandse taalgebied heeft vervuld. Zo was hij dichter, romancier, columnist, criticus, essayist, toneelauteur, librettist, bloemlezer, vertaler, boekenliefhebber, erudiet, humorist, taalvirtuoos, eigenzinnig denker, levenskunstenaar en onvermoeibare pleitbezorger van de poëzie. Hij is bij velen bekend als de samensteller van de driedelige bloemlezing van de Nederlandse poëzie die inmiddels een veertiende druk kreeg.

Naast het promoten van eigen werk heeft Gerrit Komrij zich altijd ingezet om het werk van collega dichters/schrijvers onder de aandacht te brengen van de Nederlandse lezers. Die collegialiteit staat in sterk contrast met de beeldvorming over Gerrit Komrij die bij menigeen aanwezig is, veroorzaakt door de soms wrange en vileine commentaren van zijn hand. Die tegenstrijdigheid is naast zijn veelzijdigheid kenmerkend voor Gerrit Komrij en dient zeker aan de orde te komen bij het levend houden van zijn literaire erfgoed. Die tegenstrijdigheid was voor Gerrit Komrij deel van het spel. Het toneelspel dat hij met verve speelde als een meester van de maskerade.

Gerrit Komrij heeft bruggen gelegd naar andere kunstuitingen zoals de beeldende kunst, muziek, film en televisie. Veel van de publicaties van Komrij hebben jaren na verschijnen nog niets aan actualiteit ingeboet, maar zijn zeker ook tijdens de Komrijweek te spiegelen aan opvattingen van huidige literatoren.

In 2012 heeft in Winterswijk een brede scholengemeenschap van LWOO t/m Gymnasium de naam Gerrit Komrij College gekregen. Het goed lopende college draagt zijn naam met ere en docenten en leerlingen vervullen een actieve rol in het levend houden van het literaire erfgoed van Gerrit Komrij. Gerrit Komrij was al tijdens zijn schooltijd actief op literair gebied. Hij vormt daardoor een stimulerend voorbeeld voor de hedendaagse scholier.

PROGRAMMA 2022

Toen in het najaar van 2011 bekend werd dat de school voor voortgezet onderwijsop de gevel mogelijk de naam van onze Winterswijkse dichter en schrijver Gerrit Komrij zou krijgen, moest deze prominente vertegenwoordiger van de scherpe pen eerst nog om toestemming worden gevraagd. Gerrit aarzelde, te veel eer, maar uiteindelijk stemde hij in en zei hij: “mijn moeder zou het mooi gevonden hebben.”
In de contacten die er met hem waren in het voorjaar van 2012 bleek ook zijn bereidheid om de school te openen met een Komrij Lezing, een traditie die daarna in stand werd gehouden. Dat is overigens gelukt met sprekers van allure: Kees van Kooten, Jan Mulder, Joost Prinsen en Hans Keuper.
Die eerste lezing werd niet gehouden door Komrij zelf. Kort voor de opening van de school op 5 juli 2012 overleed hij na een kort ziekbed. Onno Blom, goed bevriend met Komrij, nam de eerste lezing voor zijn rekening, het begin van een mooie traditie om het gedachtengoed van Komrij in ere te houden.

Komende juli is het 10 jaar geleden dat Gerrit Komrij overleed en dat vraagt om een terugblik op zijn leven en werk. Arie Pos presenteert een biografisch werk “De wording van Komrij”. In het museum in de Meddosestraat komt een permanente tentoonstelling over het leven en werk van Komrij. Onno Blom zal op 23 juni aanstaande in een nieuwe lezing “Stokslagen” zijn kijk geven op het latere leven van Komrij.

Om 9.00 uur  starten we met een programma “Van Komrijm tot Komrap” waarbij leerlingen met een Nederlandse dichter aan hun eigen poëzie werken.

De presentatie van het biografische werk “De wording van Komrij” is om 11.00 uur in boekhandel Kramer.  

Naast de afbeelding van Tante Riek om de muur van het Doopgezinde Kerkje in de Torenstraat zal om 14.00 uur een afbeelding van Komrij op de muur van oude apotheek in Meddosestraat worden onthuld. 

De permanente tentoonstelling over het leven en werk van Komrij in het Museum in de Meddosestraat vindt plaats om 14.30 uur. 

Onno Blom zal met zijn lezing “Stokslagen” om 20.00 uur de dag afsluiten in het Doopsgezinde Kerkje.