Tien jaar geleden leende Gerrit Komrij, vlak voor zijn overlijden, zijn naam aan de nieuwe middelbare school van Winterswijk. Niet alleen met dit gebouw, maar ook met zijn werk trekt de in Winterswijk geboren schrijver, dichter, polemist, vertaler en poëziekenner nog steeds de aandacht naar zich toe. Dat gebeurt opnieuw op de Komrijdag op donderdag 23 juni.

Bijzondere herdenking van Gerrit Komrij op donderdag 23 juni in Winterswijk

Gerrit Komrij geschetst, geschilderd, geëxposeerd en geanalyseerd

WINTERSWIJK • Tien jaar geleden leende Gerrit Komrij, vlak voor zijn overlijden, zijn naam aan de nieuwe middelbare school van Winterswijk. Niet alleen met dit gebouw, maar ook met zijn werk trekt de in Winterswijk geboren schrijver, dichter, polemist, vertaler en poëziekenner nog steeds de aandacht naar zich toe. Dat gebeurt opnieuw op de Komrijdag op donderdag 23 juni. Eerst de presentatie van een autobiografische schets, dan de onthulling van een muurschildering, gevolgd door een expositie en ’s avonds een analyse in de vorm van een reeks verbale ‘stokslagen’. Bij leven zou Gerrit Komrij zo’n eerbetoon van messcherp commentaar hebben voorzien. Wel met een vredelievend randje, want het speelt zich toch allemaal af in zijn geboortedorp, de plaats waar hij de ingeving kreeg om dichter te worden. 

Dat hij dat is geworden, en hoe, wordt beschreven ‘De wording van Gerrit Komrij’ een biografische schets van de hand van Arie Pos. Dit boek wordt donderdagochtend 23 juni om 11.30 uur door de schrijver gepresenteerd in boekhandel Kramer aan de Wooldstraat. Na de presentatie wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan Mark Boumans, voorzitter van de Regio Achterhoek.

In beeld

’s Middags komt Komrij letterlijk in beeld. Om 14 uur wordt op de witte gevel van het pand Meddosestraat 7 een muurschildering onthuld, waarop Gerrit Komrij staat afgebeeld. Aansluitend om 14.30 uur volgt verderop in de Meddosestraat in museum Wereld van Wenters de presentatie van de expositie, die aan Komrij is gewijd.

’s Avonds krijgt in het doopsgezind kerkje aan de Torenstraat Komrij-kenner Onno Blom volop de ruimte om, geheel in de geest van Komrij, zijn ‘Stokslagen’ uit te delen. Dat doet hij onder de welluidende titel ‘Een waarlijk goddelijke hypocriet – Gerrit Komrij als polemist’. Dit is ook de titel van de uitgave van de hand van Blom, die hij speciaal voor deze bijzondere Komrij-dag in Winterswijk heeft geschreven.

Voor iedereen

De presentatie in de boekhandel, de onthulling van het wandkunstwerk en de opening van de expositie zijn voor iedereen gratis te bezoeken. Voor de lezing in het doopsgezind kerkje zijn vooraf à 10 euro kaarten te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat in Winterswijk. De boeken ‘De wording van Gerrit Komrij’ (Arie Pos) en ‘Een waarlijk goddelijke hypocriet - Gerrit Komrij als polemist’ (Onno Blom) zijn na donderdag 23 juni te koop bij boekhandel Kramer.
De Komrij-dag wordt georganiseerd door boekhandel Kramer, Vereniging Het Museum en de stichting Komrij Winterswijk.